Plastic, metaal en drankenkartons (PMD)

Plastic, metaal en drankenkartons (PMD) halen we apart op. U kunt uw PMD-afval in de oranje container doen, in speciale zakken of in ondergrondse containers. Het apart inzamelen van PMD is beter voor het milieu.

Wat is PMD?

PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons.

Met plastic verpakkingen bedoelen we plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies. Voorbeelden van metaal zijn frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Drankenkartons zijn pakken voor sap en zuivel, en drinkpakjes voor kinderen.

In de Afvalscheidingswijzer leest u welk afval in welke container moet.

PMD inleveren

De oranje container met PMD-afval wordt 1 keer in de 3 weken geleegd. Het PMD mag los in de container. De verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. De doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten. Kijk in de AfvalWijzer voor het eerstvolgende ophaalmoment (ook te downloaden als app).

U kunt uw huishoudelijke PMD-verpakkingen ook gratis wegbrengen naar het afvalbrengpunt. Grote hard-plastic gebruiksvoorwerpen zoals speelgoed en tuinstoelen kunt u daar ook gratis inleveren.

Voorwaarden inleveren PMD

In verband met het recyclingproces heeft u speciale doorzichtige inzamelzakken nodig voor het inleveren van PMD. U kunt deze zakken gratis bestellen via Area Afval.

De zakken kunt u ook ophalen op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis, Hoofdstraat 50 in Exloo
  • Afvalbrengpunt, Zuiderkijl 9 in 2e Exloërmond
  • Dorpshuis Valthe, Hoofdstraat 54 in Valthe
  • Sociaal Team De Hondsrug, Molenstraat 3h in Borger (MFA Het Hunzehuys)
  • Sociaal Team De Monden, Vrijheidslaan 11 in Valthermond (MFA 't Brughuus)
  • Sociaal Team De Veenlanden, Noorderdiep 137 in Nieuw-Buinen (MFA Noorderbreedte)

Kosten inleveren PMD

Het inleveren van PMD in onze gemeente is gratis. Dit geldt voor het aanbieden van PMD in de oranje container, maar ook als u het inlevert bij het afvalbrengpunt.

PMD hergebruiken

Het ingezamelde PMD-afval gaat naar een sorteerinstallatie. Daar wordt het plastic, metaal en de drankenkartons van elkaar gescheiden en bewerkt. Op die manier kunnen bedrijven het weer opnieuw gebruiken. Meer dan 80% van het PMD wordt als grondstof gebruikt in nieuwe producten. Bijvoorbeeld voor matrassen, fietsen en papieren zakken.

Container niet geleegd of vergeten?

Is uw container niet geleegd? Bel ons uiterlijk de volgende dag voor 12.00 uur. Wij kijken dan wat we voor u kunnen betekenen