René Berghuis

René Berghuis is 54 jaar en onderhoudsmedewerker Woonomgeving bij gemeente Borger-Odoorn

“Een ‘ Vooruitbeweger’ is voor mij iemand die kansen ziet om nieuwe dingen te proberen en mensen enthousiast weet te maken.”

Hoe ben je bij onze gemeente terecht gekomen?

“Ik ben in 2003 gestart in de buitendienst. In de periode was het moeilijk om een passende baan te vinden. Van oorsprong ben ik bloemist. De arbeidsvoorwaarden in de detailhandel waren niet goed. Ik heb toen besloten om weer aan de studie te gaan in de richting van hovenier. In 2003 ben ik geslaagd voor mijn MBO niveau 4 opleiding. Ik kon na mijn studie direct aan de slag bij onze gemeente. Via-via werd ik op de vacature getipt.’ 

Klopt het beeld dat je had van onze organisatie met de werkelijkheid?

“Het beeld was dat ik vanuit mijn functie vooral eenzijdig werk zou gaan doen. Je hebt echter veel verschillende disciplines binnen een gemeente, dus dit beeld was uiteraard onterecht. Je moet hierbij denken aan onderhoud, aanleg, riolering, planning en bijvoorbeeld beleid. Er zijn dus erg veel mogelijkheden.” 

Wat doe je precies bij de gemeente Borger-Odoorn?

“Ik hou me met diverse werkzaamheden bezig in de buitendienst als onderhoudsmedewerker woonomgeving. Je moet hierbij denken aan onderhoud van begraafplaatsen, periodiek onderhoud, aanleg, bladblazen, boomverzorging en snoeien. Ik vind heel veel mooi om te doen. Vroeger was de variatie heel anders. Toen had je alleen dorpsploegen. Inmiddels werk je in alle ploegen. Binnenkort ga ik mij alleen nog richten op begraafplaatsonderhoud. Verder richt ik mij op het begeleiden van stagiaires. Ik vind het erg leuk om mensen het groenvak te leren, om nieuwe aanwas te ontdekken en om mijn kennis over te dragen. Ik werk dan ook veel samen met scholen en organiseer praktijkdagen. Ik heb een opleiding voor instructeur gedaan, dus ben ook officieel bevoegd. Ik neem in het onderwijs ook examens af.” 

Wat maakt ons volgens jou aantrekkelijk als werkgever?

“In 2 woorden: vrijheid en werken in het groen. Het is een ontspannen omgeving en je wordt als medewerker goed opgevangen. Iedereen maakt of heeft tijd voor je. Zo heb ik dat zelf ook ervaren toen ik binnenkwam bij onze gemeente. Ik moet wel zeggen dat ik het gevoel heb dat sinds corona de lijnen is minder kort zijn, omdat mensen wat meer op afstand werken. Bij de buitendienst werkt iedereen op locatie.

Wat merkt een inwoner van onze gemeente van jouw werk?

“Ik heb met name contact met inwoners als er een melding is vanuit ons klantcontact centrum. Ik ben dan als het ware een probleemoplosser op dat moment. Ik probeer hierbij zo goed mogelijk de inwoner van uitleg te voorzien, zodat een inwoner zich geholpen en gehoord voelt. Door mijn werk merkt een inwoner dat het fijn wonen is. Maar ook is het mooi dat het groen goed wordt onderhouden. Als men dat allemaal zelf moet regelen wordt het een janboel in onze gemeente.”

Waar zie je jezelf nog naar toe groeien binnen onze Gemeente?

“Ik heb de ambitie om nieuwe terreinen te verkennen, zoals ecologisch groen beheer, en om diverse cursussen te volgen. Daarnaast streef ik ernaar nieuwe ideeën te ontwikkelen voor de begraafplaats.

Een andere ambitie is het onderwijs. Ik heb hier al aan mogen proeven. Verder zie ik mijzelf ook nog wel meedenken in beleid. Inmiddels zie ik mijn ambities al in kleine stappen groeien. Mijn vrouw zit overigens ook in het onderwijs.”   

Een ‘Vooruitbeweger’ voor jou is iemand die…..

“Kansen ziet om nieuwe dingen te proberen en mensen enthousiast weet te maken.”