Rijbewijs

Wilt u snel uw rijbewijs verlengen omdat hij bijna verloopt? Of wilt u een categorie-uitbreiding? Dat kan vanaf nu ook online bij de RDWexterne-link-icoon!

Wilt u liever uw rijbewijs persoonlijk verlengen aan de balie? Dat kan ook. U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waarin u woont. Na 5 werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen. Voor het aanvragen van een rijbewijs in het gemeentehuis moet u van tevoren een afspraak externe-link-icoonmaken.

Beschrijving

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieënexterne-link-icoon u voertuigen mag besturen.

Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 75 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op de website van de Rijksoverheid.externe-link-icoon

U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:

 • u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
 • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
 • uw rijbewijs bijna verloopt.
 • uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte).
 • u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
 • uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
 • uw rijbewijs beschadigd is.

Aanvragen

Zo vraagt u een rijbewijs aan:

 • U komt naar het gemeentehuis.
 • U neemt mee:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnenexterne-link-icoon
  • uw oude rijbewijs, als u uw rijbewijs wilt verlengen of vervangen
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Online rijbewijs verlengen 

Wilt u snel uw rijbewijs verlengen omdat hij bijna verloopt? Of wilt u een categorie-uitbreiding? Dat kan vanaf nu ook online bij de RDWexterne-link-icoon! Online gaat sneller dan een aanvraag bij de balie van het gemeentehuis. Na twee dagen haalt u uw nieuwe rijbewijs bij ons op.

Kijk van tevoren wel of u voldoet aan de voorwaarden. 

Wilt u liever uw rijbewijs persoonlijk verlengen aan de balie? Dat kan ook. U heeft dan wel een afspraakexterne-link-icoon nodig. 

Vermist of gestolen

Is uw rijbewijs vermist of gestolen? Of heeft u een vermoeden van misbruik? Meld dit online bij RDWexterne-link-icoon. Dan kunt u niet uw rijbewijs online aanvragen. Ga daarna naar de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Geef uw vermissing wel zo snel mogelijk door aan de RDW. 

Heeft u een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) nodig? Vraag deze online aanexterne-link-icoon bij het CBR. U betaalt de Gezondheidsverklaring bij de aanvraag.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs zijn:

 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 184 dagen in Nederland.
 • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Controleer op CBR.nl of u een Gezondheidsverklaring moet invullen.externe-link-icoon Het CBR beoordeelt daarna of u rijgeschikt bent. Soms heeft het CBR meer informatie nodig. Dan moet u bijvoorbeeld gekeurd worden door een arts. Of een rijtest doen.

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaardenexterne-link-icoon.

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspasexterne-link-icoon aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder de begeleiderspas kunt u geen jongerenrijbewijs aanvragen. Zorgt u dat u de begeleiderspas in huis heeft, voordat u uw rijbewijs aanvraagt. Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nlexterne-link-icoon.

Hoe lang gaat het duren?

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Verlengt u uw rijbewijs via de RDW? Dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen bij ons gemeentehuis ophalen. 

Spoed

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure. Vraagt u het rijbewijs vóór 15:00 uur aan? Dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen bij ons ophalen. U betaalt dan een toeslag. 

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Vraag onsexterne-link-icoon naar de mogelijkheden.

Kosten

 • Een rijbewijs kost € 51,10. U betaalt dit bij de aanvraag
 • Het online verlengen van een rijbewijs via de RDW kost € 51,11. U betaalt dan met iDeal
 • Bij een spoedaanvraag betaalt u € 39,65 extra. U betaalt dit bij de aanvraag

(tarief 2024)

Wet en regelgeving

Meer informatie