Achternaam kind kiezen

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt: die van u of van uw partner. Dit kunt u regelen voordat uw kindje geboren is. Deze achternaam geeft u aan ons door.

Beschrijving

U kunt kiezen of uw eerste kind de achternaam van de moeder, vader of duomoeder krijgt. Elk volgend kind uit dezelfde relatie krijgt dezelfde achternaam als het eerste kind. Bij het doorgeven van uw keuze moeten beide partners aanwezig zijn. Omdat de moeder niet altijd aanwezig kan zijn in de dagen na de geboorte kan het dus handig zijn om dit al voor de geboorteaangifte te regelen.

Achternaam hangt af van uw situatie

Geeft u uw keuze niet door? Dan krijgt uw kind automatisch een achternaam. Het hangt van uw gezinssituatie af welke achternaam uw kind automatisch krijgt. Als u het met deze achternaam eens bent, hoeft u niets door te geven.

U bent getrouwd

  • Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader
  • Als u wilt dat het kind de achternaam van de moeder krijgt dan moet u een afspraak maken.

U bent niet getrouwd

  • Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder
  • Als u wilt dat het kind de achternaam van de moeder krijgt dan moet de vader eerst het kind erkennen.

Meer informatie over het kiezen van de achternaam van uw eerste kind voor ouders van hetzelfde geslacht vind u op de website van de Rijksoverheid.externe-link-icoon

Gekozen achternaam doorgeven

Zo kiest u een andere achternaam voor uw eerste kind:

Voorwaarden

U laat de keuze uiterlijk bij de geboorteaangifte weten.

Is het kind niet erkend en bent u bij de geboorte niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind de achternaam van de moeder. U kunt de achternaam van uw kinderen veranderen in die van de andere ouder. Dit kan als de andere ouder het kind alsnog erkent. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan moet de moeder toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten de moeder en het kind beiden toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind 16 of ouder? Dan moet het kind toestemming geven voor de naamsverandering.

Wet en regelgeving

Meer informatie