Bermmonument of gedenkteken plaatsen

Voor nabestaanden van een verkeersslachtoffer kan een gedenkteken op de plek van het ongeluk een belangrijk aandenken zijn. Wilt u een bermmonument of gedenkteken plaatsen, vraag dit dan vooraf aan bij de gemeente. 

Ontheffing

Voor het plaatsen van een bermmonument is sinds september 2023 een ontheffing vereist. Op die manier zorgen we ervoor dat het monument op een goede manier geplaatst wordt. We kunnen er bovendien rekening mee houden tijdens bijvoorbeeld het onderhoud van bermen, zodat uw monument niet beschadigd raakt.

Voorschriften

Als u een bermmonument wilt plaatsen, dan zijn er voorwaarden waar u aan moet voldoen. Zo mag het monument of gedenkteken de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen. Daarom moet er minimaal 1 meter afstand zijn tussen het monument en de rijbaan. Ook mag het gedenkteken niet geplaatst worden op de volgende plekken:

  • Op een viaduct;
  • In de middenberm van de weg;
  • Op een vluchtheuvel.

Het monument mag maximaal de volgende afmetingen hebben:

  • Gedenksteen of ander gedenkteken: 30 x 30 x 30 cm;
  • Gedenktegel:
    • Binnen de bebouwde kom: 30 (breedte) x 30 (lengte) x 10 cm (dikte)
    • Buiten de bebouwde kom: 50 (breedte) x 50 (lengte) x 10 cm (dikte)

Termijn en onderhoud

Een bermmonument of gedenkteken mag drie jaar blijven staan. Op verzoek van de nabestaanden kan dit eenmalig verlengd worden met nogmaals drie jaar. De nabestaanden zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het monument of gedenkteken.

Meer informatie

Binnenkort plaatsen we een formulier om deze ontheffing online aan te vragen. Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.

De regeling gaat in vanaf september 2023. De bestaande bermmonumenten hoeven niet weg.