Een bekende tot trouwambtenaar benoemen

U kunt u laten trouwen of het partnerschap laten registreren door een bekende. U vraagt dit aan bij de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap laat registreren.

Let op

Let op: een babs is altijd persoonlijk aansprakelijk voor zijn of haar handelen.

Beschrijving

U kunt een familielid, vriend of kennis vragen uw huwelijk te voltrekken of uw partnerschap te registreren. Deze persoon wordt aangewezen tot buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS).

Aanvragen

Het aanstellen van een BABS voor één dag gaat als volgt:

  • Vul het aanvraagformulier in (zie tabblad 'Formulieren') en stuur dit naar ons op. Voeg daar de documenten bij die in het formulier genoemd worden. Is de beoogde BABS al aangewezen in een andere gemeente? Dan gebruikt u een apart formulier.
  • Als wij uw documenten hebben ontvangen, stellen wij een aanwijzingsbesluit op.
  • Wanneer de door u gekozen persoon is aangewezen door burgemeester en wethouders, sturen wij dit besluit naar de rechtbank. Uw BABS krijgt daarna een oproep om beëdigd te worden door de rechtbank. Deze beëdiging is geldig voor uw huwelijk/partnerschap.
  • De door u gekozen BABS mag uw huwelijk voltrekken of het partnerschap registreren. Dit gebeurt onder begeleiding van een BABS van onze gemeente. Kiest u een BABS van een andere gemeente, dan gaan wij ervan uit dat hij of zij weet wat er nodig is voor de totstandkoming van een rechtsgeldig huwelijk of partnerschap. Er is dan geen begeleiding aanwezig. Let op: een BABS is altijd persoonlijk aansprakelijk voor zijn of haar handelen!

Voorwaarden

Een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand moet 18 jaar of ouder zijn.

Kosten

Bekijk de kostenexterne-link-icoon voor een huwelijk met een zelfgekozen BABS in het kostenoverzicht.

Wet en regelgeving

Formulieren

Meer informatie