Grafbedekking

Op een (urnen)graf kunt u een grafbedekking plaatsen. Deze moet voldoen aan bepaalde regels. Een rechthebbende is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de grafbedekking

Soorten grafbedekkingen

Op het graf van een overledene mag u een grafbedekking plaatsen, zoals een grafsteen, gedenkplaat of graftuin. Meestal regelt de steenhouwer dit voor u.

Grafbedekking

De maximum afmetingen van een grafbedekking zijn:

  • op een enkel graf: breedte 100 cm en lengte 200 cm
  • op een dubbel graf: breedte 200 cm en lengte 200 cm
  • op een kindergraf: breedte 60 cm en lengte 120 cm
  • op een urnengraf: breedte 50 cm en lengte 75 cm

Gedenkteken

Een gedenkteken mag niet hoger zijn dan:

  • 150 cm op een enkel en dubbel graf
  • 100 cm op een kindergraf
  • 50 cm op een urnengraf

Op de begraafplaatsen Odoorn en Valthe zijn naast de algemene vakken ook grafvakken waar liggende grafbedekking mogelijk is. Grafbedekking moet binnen de regelsexterne-link-icoon passen.

Grafbeplanting

De grafbeplanting mag de afmetingen van het graf niet overgroeien en niet hoger zijn dan 0,50 meter vanaf het graf. De afmeting van een enkelgraf is 2 x 1 m en van een dubbelgraf 2 x 2 m. Grafbeplanting dat hierbuiten groeit, mag zonder overleg door de gemeente worden verwijderd. Op begraafplaats Nieuw-Buinen 42 mag u geen grafbeplanting aanbrengen. Dit heeft te maken met het behoud van de uitstraling van de begraafplaats.

Grafbedekking aanvragen

Meestal regelt de steenhouwer de vergunning voor de grafbedekking. Wilt u dit zelf doen? Neem dan contact op met ons.

Wij beslissen binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mogen wij eenmaal verlengen. Bent u het niet eens met de beslissing. Dan kunt u een bezwaar indienen.