Groente, tuin en fruitafval (GFT)

GFT-afval kunt u inleveren bij het afvalbrengpunt, maar u kunt het ook gratis aanbieden in de groene container. Het groenafval wordt vervolgens omgezet in compost en daarna weer opnieuw gebruikt.

Wat is GFT-afval?

GFT-afval is een afkorting voor groente-, fruit- en tuinafval. Loof, schillen, resten van aardappelen, groente en fruit, etensresten, eierschalen en doppen van pinda's en noten, snijbloemen en kamerplanten, koffiedik en- filters, theezakjes en theebladeren, stro en mest van kleine huisdieren, kattenbakvulling met milieukeur, gras en bladeren, klein snoeiafval, onkruid, tuinplanten (geen zand) mogen allemaal in de groene container.

Niet in de groene container:

Stofzuigerzakken, houtskool, asresten, haren van mens en dier, oasis, wol, mest van groot vee, kattenbakkorrels van klei, dikke takken, (vogelkooi) zand en (pot)grond, en kadavers horen niet in de groene container. Deze afvalsoorten kunt u inleveren bij het afvalbrengpunt.

In de Afvalscheidingswijzer leest u welk afval in welke container moet.

Doe geen grote stukken afval als tegels en boomstronken in de container. Dit kan het inzamelvoertuig beschadigen. Wij controleren regelmatig de inhoud van de container.

GFT-afval inleveren

GFT-afval gaat in de groene container. Deze wordt 1 keer per 3 weken gratis geleegd. Bekijk de ophaaldata in de AfvalWijzer. U kunt grof tuinafval ook naar het afvalbrengpunt brengen.

Voorwaarden inleveren GFT-afval

  • Zet de container op de inzameldag vóór 7.30 uur aan de straat. Haal de container dezelfde dag weer van de straat.
  • Sluit de deksel van de container volledig, anders kan de inzamelwagen de container niet optillen en legen.
  • De container mag niet zwaarder zijn dan 80 kg.
  • Stamp het afval niet aan. Dit kan ervoor zorgen dat de container niet helemaal geleegd kan worden.
  • Zet de container met de klepopening richting de straat.
  • Zet de container zo dicht mogelijk aan de straat.
  • Zet de containers in uw buurt aan één kant van de straat, zodat het inzamelvoertuig maar 1 keer door uw straat hoeft te rijden.
  • Zet de container niet bij obstakels, zoals bomen, paaltjes, verkeersborden. Parkeer ook geen auto’s naast een (rij) container(s).
  • Afval op of naast de container wordt niet meegenomen.
  • Is uw container beschadigd of kwijt en is dit niet tijdens het legen gebeurd? Dan zijn de kosten voor uzelf.

Kosten 

Het inleveren van GFT-afval in de gemeente Borger-Odoorn is gratis. Dit geldt voor de groene container en op het afvalbrengpunt.

GFT-afval hergebruiken

Ingezameld GFT-afval wordt voor een groot deel vergist. Het biogas (methaan) dat ontstaat wordt gebruikt om elektriciteit of groen gas te maken. Van het GFT-afval dat overblijft wordt compost gemaakt. Deze vruchtbare mest kan weer worden gebruikt in de tuin, omdat het de bodem verbetert.

Een klein percentage (5%) van het GFT-afval wordt verbrand, omdat dit vervuild is met plastic en papier. Het is dus erg belangrijk om het afval goed te scheiden, zodat er zoveel mogelijk kan worden hergebruikt.

Container niet geleegd of vergeten?

Is uw container niet geleegd? Bel ons uiterlijk de volgende dag voor 12.00 uur. Wij kijken dan wat we voor u kunnen betekenen