Identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u door bijna heel Europa reizen. Een identiteitskaart is ook een legitimatiebewijs. Deze moet u bijvoorbeeld aan de politie laten zien als die daarom vraagt. Wilt u een identiteitskaart aanvragen? Maak dan online een afspraak voor het aanvragen van het reisdocument.

Let op

Nieuwe identiteitskaart nodig? Vraag deze op tijd aan. Tien jaar geleden, in 2014, ging de geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten voor volwassenen van vijf naar tien jaar. We verwachten daarom drukte en langere levertijden.

Beschrijving

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Op uw identiteitskaart staat tot welke datum deze geldig is.

Wilt u meer weten over reizen met uw identiteitskaart? Of over de identificatieplicht? Kijk dan op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Aanvragen

U moet het volgende meenemen bij een aanvraag:

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
 • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt, niet ouder dan 6 maanden. De eisen aan een pasfoto zijn te lezen op de website van de Rijksoverheid.externe-link-icoon
 • Uw pinpas of contant geld. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag.

Voor kinderen onder de 12 jaar:

 • Moet een ouder of voogd mee naar de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren.
 • Moet degene die het gezag heeft schriftelijke toestemming geven (dit zijn meestal de ouders). Hiervoor wordt een formulier ingevuld en ondertekend. Dit toestemmingsformulier staat onder het kopje 'formulieren' op deze pagina. Neem ook de geldige identiteitsbewijzen van de gezaghouder(s) mee.

Vingerafdrukken

Bij uw aanvraag maken wij een scan van uw vingerafdrukken. Als de politie uw identiteitskaart wil controleren kunnen ze uw foto of uw vingerafdrukken gebruiken. Zo voorkomen we identiteitsfraude. Het afnemen van vingerafdrukken gebeurt met een elektronische vingerafdruklezer. De vingerafdrukken worden opgeslagen op de chip van uw identiteitskaart.externe-link-icoon Totdat u uw identiteitskaart in ontvangst neemt, blijven uw vingerafdrukken bewaard in de reisdocumentenadministratie. Na de uitreiking verdwijnen ze uit de administratie. De vingerafdrukken staan dan alleen nog in de chip in uw identiteitskaart dat u zelf in uw bezit heeft.

Identiteitsfraude

Is uw reisdocument vermist? Dan kunt u de vermissing van uw reisdocument digitaal bij ons meldenexterne-link-icoon

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van identiteitsfraude? 

 • Ga naar de politie om aangifte te doen van identiteitsfraude.
 • Laat de politie een proces-verbaal opmaken.
 • Ga naar de gemeente om een nieuw identiteitskaart aan te vragen vanwege verlies of diefstal. Neem het proces-verbaal mee.
 • De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitskaart in het Basisregister Reisdocumenten.

Bekijk de video van de Rijksoverheidexterne-link-icoon over identiteitsfraude met uitleg en tips om identiteitsfraude te voorkomen.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot 12 jaar hebben schriftelijk toestemmingexterne-link-icoon nodig van beide ouders of voogden. Weigert een van de ouders toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Hoe lang gaat het duren?

Na 5 werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen. U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Heeft u de identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Als u de identiteitskaart vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag. 

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Vraag onsexterne-link-icoon naar de mogelijkheden.

Kosten

 • De kosten voor een identiteitskaart voor iemand boven de 18 jaar zijn € 75,50 (10 jaar geldig) (tarief 2024)
 • De kosten voor een identiteitskaart voor iemand jonger dan 18 jaar zijn € 40,90 (5 jaar geldig) (tarief 2024)
 • Wilt u met spoed een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 57,05 (tarief 2024).

De kosten betaalt u bij de aanvraag.

Wet en regelgeving

Meer informatie