In onze gemeente kunnen we plastic afval beter scheiden

07 mei 2024
Actueel

Bijna al het afval is grondstof voor nieuwe producten

Daarom is het belangrijk dat u uw afval goed scheidt. Dat geldt zeker ook voor PMD-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons). Sinds een paar weken controleren wij strenger op de kwaliteit van het ingezamelde PMD-afval. Graag delen wij met u de resultaten.

Het gaat al beter!

De vorige PMD-ronde is er minder PMD-afval afgekeurd: van 23% naar 12%. Dat betekent dat 90% van de huishoudens het afval goed scheidt. En het betekent dat er meer grondstoffen uit het PMD-afval zijn gehaald! Van deze grondstoffen worden nieuwe producten gemaakt.

Wij blijven de komende tijd PMD-containers controleren

Dit doen wij met de hulp van voorlopers. Voorlopers lopen voor de vuilniswagen uit en kijken in de PMD-containers. Zit er verkeerd afval in uw PMD-container? Of is deze te zwaar? Dan wordt uw container niet geleegd. De voorlopers hangen er dan een rode kaart aan. 

Enkele aandachtspunten:

  • De voorlopers doen gewoon hun werk. Benader ze met respect. Een vriendelijke vraag kan en mag. Uitschelden niet! 
  • Hangt er een rode kaart aan uw PMD-container? Haal dan het verkeerde afval er uit en zet de container de volgende ronde weer aan de weg. 
  • Kijk in de Afvalwijzer om te zien of uw container zwaarder was dan 10 kg. Een PMD-container zou niet meer dan 6 kilo mogen wegen. Vaak kunt u dus aan het gewicht van uw container al merken dat er verkeerd afval in zit.

Nog een paar tips

Een aantal inwoners belde ons met vragen. Soms is het onduidelijk wat wel en wat niet bij het PMD-afval mag. PMD is verpakkingsmateriaal uit de keuken of badkamer. Belangrijk om te weten: PMD moet altijd in stukken kleiner dan 75 cm in de container. Maak bijvoorbeeld lege zakken dus iets kleiner door ze in twee of meer stukken te snijden. 

Overzicht van wat niet en wel bij het PMD-Afval mag

NIETTIP!
Binnenzakken voor het schoonhouden van de containerte groot en verstoren het sorteerproces. Doe uw PMD-afval in doorzichtige zakken. Zo houdt u uw container ook schoon
Landbouwfoliesmogen niet bij het PMD. Ook niet als ze klein gemaakt zijn
Lang stuk opgerolde foliemag niet bij het PMD. Moet in stukken kleiner dan 75 cm
Sinaasappelnetverstoring sorteerproces
Aardappelnetverstoring sorteerproces
Big Shopperis geen plastic
Spuitbusontploffing bij inzamelen/sorteren
Kerstster van metaalis wel metaal maar geen verpakking

WELTIP!        
Potgrondzakkenin stukken kleiner dan 75 cm
Zakken hondenvoerin stukken kleiner dan 75 cm
Doorzichtige gele, paarse of groene zakkenin stukken kleiner dan 75 cm
Zwarte vuilniszakken (leeg!)in stukken kleiner dan 75 cm
Doorzichtige verpakking tuinstoelenin stukken kleiner dan 75 cm