Kinderraad

In onze gemeente wonen meer dan 25.000 mensen. 3.000 daarvan zijn kinderen tot en met 12 jaar oud. De kinderraad geeft hen een stem, en stimuleert ze om na te denken over hun leefomgeving.

Zo vormen ze een mening over onderwerpen die voor kinderen belangrijk zijn, zoals sport, spelen, onderwijs, veilig verkeer en de inrichting van hun omgeving. Bovendien leren ze over democratie, en dat hun stem betekenis heeft. 

Vergaderingen, advies, vragen en besluiten

De Kinderraad bestaat uit leerlingen van de groep 8 van deelnemende basisscholen uit de gemeente. De leden komen een paar keer per jaar samen voor overleg in het gemeentehuis Exloo. Burgemeester Jan Seton begeleidt deze overleggen. Tijdens de vergaderingen neemt de kinderraad ook besluiten. Dat kan leiden tot het uitvoeren van eigen ideeën, maar ook tot adviezen en vragen aan burgemeester en wethouders of de gemeenteraad.

Tijdens de eerste kinderraadsvergadering van het schooljaar wordt de Kinderraad officieel geïnstalleerd en kiezen de leden uit hun midden de kinderburgemeester. Die wordt voorzitter van de kinderraad en heeft een aantal ceremoniële taken. Charlotte Keizer van De Borgh in Borger is dit schooljaar de kinderburgemeester en Mats Rietveld van Montessorischool in Borger is loco-kinderburgemeester.