Laadpaal voor elektrische auto

Heeft u een elektrische auto of gaat u er een aanschaffen? En is er binnen loopafstand van uw huis geen openbare laadpaal? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen.

Op dit moment loopt een aanbestedingstraject om een nieuwe uitvoerder aan te stellen voor het plaatsen van laadpalen aan. Gemeente Borger-Odoorn doet hier ook aan mee. We verwachting dat het het proces in mei 2023 klaar is. Aanvragen nemen we vanaf juni 2023 weer in behandeling. De aanvraag kunt u doen op www.laadpaalnodig.nlexterne-link-icoon.

Beschrijving

U wilt graag elektrisch rijden, maar heeft geen eigen oprit waar u een laadpaal kunt plaatsen? Dan kunt u een laadpaal aanvragen voor bij u in de buurt. Het aanvragen en laten plaatsen van een laadpaal is voor inwoners gratis. U betaalt wel voor de stroom: 29 cent/kWh. En u heeft een laadpas nodig. U bepaalt zelf bij welke leverancier u een laadpas aanvraagt.

Meer elektrische auto’s

Elektrische auto’s zorgen voor een schonere lucht, minder uitstoot van CO2 en minder geluidsoverlast. Er zijn steeds meer elektrische auto’s. Daarom is er ook meer vraag naar openbare laadpalen. In totaal worden in Drenthe en Groningen 1000 extra laadpalen geplaatst. Dit is een project van de provincies Groningen en Drenthe en een aantal gemeenten. Door meer laadpalen te plaatsen die iedereen kan gebruiken, willen we meewerken aan de verandering naar elektrisch rijden.

Voor het plaatsen van laadpalen hebben we een aantal regels. Er moet voldoende ruimte op de stoep zijn voor rolstoelgebruikers. En een redelijke loopafstand voor de autorijder. U vindt deze regels in de plaatsingsleidraad. Wij werken deze leidraad regelmatig bij.

Eigen parkeerterrein

Heeft u een eigen parkeerterrein? Dan kunt u een laadpunt op eigen oprit of parkeerplaats laten plaatsen. Dit hoeft u niet bij ons te melden. U kunt een laadpaal laten plaatsen op uw eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit regelt u zelf bij een van de leveranciers van laadpalen.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van een laadpaal, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U woont in de gemeente of u werkt minimaal 20 uur per week in de gemeente Borger-Odoorn.
  • Uw elektrische auto kan minimaal 50 km elektrisch rijden.
  • U heeft geen eigen parkeerterrein en moet uw elektrische auto op straat parkeren.
  • Binnen loopafstand (ongeveer 250 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de gegevens blijkt dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.

Na uw aanvraag bepalen wij waar de laadpaal komt te staan. Hiervoor zijn regels gemaakt. De laadpaal is voor algemeen gebruik, dus ook buurtbewoners en bezoekers kunnen de laadpaal gebruiken. Daarom kijken we naar de meest logische plek in uw buurt.

Bezwaar

Voor het plaatsen van een laadpaal is een verkeersbesluit nodig. Tegen dit besluit kunt u bezwaarexterne-link-icoon maken.

Meer informatie