Overlijdensaangifte

Als iemand overlijdt, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente. Meestal doet de uitvaartondernemer dat. Maar u kunt het ook zelf doen.

Beschrijving

Als iemand overlijdt, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt. Meestal zorgt de begrafenisondernemer hier namens de familie voor. De gemeente zorgt ervoor dat de basisregistratie personen (BRP) wordt aangepast.

Nabestaanden regelen de begrafenis of crematie van de overledene. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld omdat er geen nabestaanden zijn? Dan zorgt de gemeente dat de overledene begraven wordt.

Aanvragen

Zo doet u aangifte van overlijden:

 • Neem contactexterne-link-icoon op met de gemeente waarin de persoon overleden is.
 • U heeft de volgende gegevens nodig:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • een A-verklaring en een B-verklaringexterne-link-icoon voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
  • bij een natuurlijke doodsoorzaak: een verklaring van overlijden, afgegeven door een dokter of gemeentelijk lijkschouwer
  • bij een onnatuurlijke doodsoorzaak: een verklaring van geen bezwaar crematie/begrafenis, afgegeven door de officier van justitie
  • als een crematie of begrafenis moet worden uitgesteld: een verklaring van geen bezwaar, afgegeven door een dokter
  • als er een sectie moet plaatsvinden: verlof tot ontleding, afgegeven door de burgemeester
  • eventueel het trouwboekje om het overlijden in vast te leggen

Woonde de overleden persoon in een andere gemeente? U hoeft het overlijden niet zelf door te geven aan deze gemeente. Dit doet de gemeente waarin de persoon overleden is.

U kunt als uitvaartondernemer de overlijdensaangifte ook online doen.

Voorwaarden

U mag de overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren. Wilt u de overledene eerder begraven of cremeren? Dan heeft u toestemming van de officier van justitie en van de burgemeester nodig. Wilt u de overledene later begraven of cremeren? Dan heeft u alleen toestemming van de burgemeester nodig. Neem hiervoor contactexterne-link-icoon met ons op.

Kosten

Aangifte doen van overlijden is gratis. Soms heeft u voor het stoppen van een abonnement of het regelen van geldzaken een akte van overlijden nodig. Deze kost € 15,75 (tarief 2024).

Wet en regelgeving

Meer informatie