Uittreksel burgerlijke stand

Een uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand is een schriftelijk bewijs van bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk. U vraagt dit aan bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond.

Beschrijving

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

Wat is het verschil tussen een uittreksel en een afschrift?

Een uittreksel is beperkte informatie uit de akte. Een afschrift is een kopie van de hele akte met een stempel en handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Aktes waarvan u een uittreksel of een afschrift kan aanvragen

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een: 

  • geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • echtscheidingsakte
  • akte van partnerschapsregistratie
  • akte van beëindiging partnerschap

Aanvragen

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand vraagt u aan bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap aanvragen? Dit doet u bij de gemeente waar u bent getrouwd of waar u het partnerschap heeft gesloten.

Online of fysiek

U kunt een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand onlineexterne-link-icoon aanvragen. Wilt u het uittreksel aan de balie in het gemeentehuis aanvragen? Maak hiervoor een afspraakexterne-link-icoon.

Hoe lang gaat het duren?

U krijgt het uittreksel of afschrift meteen mee als u het bij de balie van het gemeentehuis aanvraagt. Vraagt u het uittreksel of afschrift online aan? Dan krijgt u het per post toegestuurd. Dit duurt ongeveer 3 werkdagen. Woont u in het buitenland? Dan kan het iets langer duren.

Kosten

Voor het aanvragen van een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand betaalt u € 15,75 (tarief 2024). 

Wet en regelgeving