Voornaam of achternaam veranderen
U kunt uw naam veranderen als u daar een goede reden voor heeft. Voor het veranderen van uw voornaam doet u een verzoek bij de rechtbank. Het veranderen van uw achternaam doet u bij Justis.
Let op
Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind ook een dubbele achternaam geven. Is uw oudste kind geboren tussen 31 december 2015 en 1 januari 2024? U heeft tot 1 januari 2025 de tijd om de achternaam te veranderen.
Beschrijving
U kunt uw eigen voornaam of achternaam veranderen. Ook kunt u de naam van uw kinderen veranderen. U moet wel voldoen aan voorwaarden.
Is de verandering van uw naam goedgekeurd? Dan komt uw nieuwe naam in de Basisregistratie Personen (BRP). Instanties die gebruikmaken van uw gegevens krijgen hierover bericht. Wij voegen uw nieuwe naam ook toe aan uw geboorteakte.
Aanvragen
Zo wijzigt u uw voornaam:
- U dient een verzoek in bij de rechtbank. U heeft hiervoor een advocaat nodig.
- Uw advocaat vertelt wat u nodig heeft.
Zo wijzigt u uw achternaam:
- U vult het aanvraagformulier van Justis in.
- Stuur de gevraagde documenten mee.
- U betaalt de aanvraag aan Justis.
- Justis beslist of uw achternaam wordt gewijzigd.
Let op: als u uw voornaam of achternaam wijzigt, is uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs niet meer geldig. U moet dan een nieuw paspoort, nieuwe identiteitskaart of nieuw rijbewijs aanvragen.
Voorwaarden
U kunt uw voor- of achternaam of die van uw kind wijzigen als u een goede reden heeft. Bijvoorbeeld omdat u gepest wordt of omdat uw voornaam verkeerd gespeld is bij de geboorteaangifte.
De voorwaarden om uw achternaam of die van uw kinderen te kunnen veranderen, vindt u op Justis.nl
Kosten
Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Ga voor een overzicht van de kosten naar de website van Justis.
Bezwaar
Wijst de rechtbank uw verzoek voor het veranderen van de voornaam af? Dan kunt u aan het gerechtshof vragen of de rechtbank een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’. U moet dit binnen 3 maanden na de afwijzing doen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Wijst Justis uw verzoek om uw achternaam te wijzigen af? Dan kunt u bezwaar maken bij Justis. Daarmee laat u weten waarom u het niet eens bent met de afwijzing. Dit doet u binnen 6 weken na de afwijzing. Bent u het daarna nog niet eens met de nieuwe beslissing? Dan kunt u in beroep gaan bij de Raad van State. Dit moet u ook binnen 6 weken doen.