Ga naar de inhoud

Trouwen

Wie wil gaan trouwen, vindt in Borger-Odoorn een breed scala aan mogelijkheden. Naast de kenmerkende rust, ruimte en natuur beschikt de gemeente over een aantal prachtige trouwlocaties, een gevarieerde groep trouwambtenaren én gunstige trouwvoorwaarden.

Trouwambtenaren

De gemeente heeft een aantal trouwambtenaren benoemd die uw huwelijk kunnen sluiten. U kunt zelf kiezen voor een trouwambtenaar die bij u past, maar ook eenmalig een familielid of bekende laten beëdigen om het huwelijk te voltrekken.

Trouwlocaties

In Borger-Odoorn kunt u zelf uw trouwlocatie kiezen. Een plek waar veel huwelijken voltrokken worden is het gemeentehuis in Exloo. Hier kunt u, ook op zon- en feestdagen, gebruikmaken van de trouwzaal (de raadzaal) of een andere, kleinere zaal. Op maandagochtend om 9.00 en 9.30 uur is trouwen in het gemeentehuis gratis. Daarnaast beschouwt de gemeente een aantal plekken als vaste trouwlocaties. Kiest u voor zo’n locatie, dan maakt u de praktische afspraken rechtstreeks met de locatiehouder. Ten slotte kunt u zelf een trouwlocatie kiezen op een willekeurige plek in de gemeente. Hiervoor moet de locatie wel aan een aantal voorwaarden voldoen.  

Melding doen bij de gemeente

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moeten beide partners hiervan melding doen bij de gemeente waar het huwelijk/partnerschap zal worden geregistreerd. Deze melding kunt u zowel schriftelijk als persoonlijk doen. Wilt u beide formulieren persoonlijk inleveren dan hoeft u hier niet beiden bij aanwezig te zijn. U kunt de melding vanaf één jaar tot uiterlijk twee weken voor uw huwelijksdatum/datum partnerschap doen. Deze termijn vangt aan op het moment dat de gemeente de gegevens ontvangt. Bent u in het buitenland geboren, hebt u in het buitenland gewoond en/of bezit u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet u nog steeds een aantal documenten bijvoegen.

Er zijn verschillende meldingen:

  1. Een melding met beperkte gegevens. Deze doet u als u de Nederlandse nationaliteit hebt, een nationaliteit van binnen de Europese Unie of een verblijfsvergunning asiel of regulier voor onbepaalde tijd.
    Formulier melding voorgenomen huwelijk
    Formulier melding voorgenomen partnerschapsregistratie
  2. Een uitgebreide melding. Deze vult u in als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, niet een nationaliteit van binnen de Europese Unie, als u een verblijfsvergunning asiel of regulier voor bepaalde tijd hebt, of niet in Nederland woonachtig bent.
    Formulier melding voorgenomen huwelijk (uitgebreid)
    Formulier melding voorgenomen partnerschapsregistratie (uitgebreid)

Let op: u moet allebei een ondertekend formulier en een kopie van uw legitimatiebewijs inleveren bij de gemeente. U kunt dit zowel per post, persoonlijk als digitaal (scan) doen. Als één van u beiden niet de Nederlandse nationaliteit heeft, moet u ook een verklaring ex.art. 1:44 invullen.

Meer informatie