Ga naar de inhoud

Trouwen

Aangepast huwelijksbeleid in verband met corona

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, is het gemeentehuis in Exloo de enige trouwlocatie in de gemeente Borger-Odoorn. Om ieders veiligheid zoveel mogelijk te kunnen waarborgen, mogen er maximaal 20 personen aanwezig zijn in de trouwzaal. Dit is inclusief paar, trouwambtenaar, twee bodes en 15 genodigden (kinderen en  foto- of videograaf tellen mee als 1 persoon).  Bezoekers (vanaf 12 jaar) zijn verplicht om in het gemeentehuis een mondkapje te dragen.

 

Het collegebesluit van 9 februari 2021 blijft tot nader order van kracht. Zodra het mogelijk of noodzakelijk is, wordt het huwelijksbeleid aangepast.

 

Wie wil gaan trouwen, vindt in Borger-Odoorn een breed scala aan mogelijkheden. Naast de kenmerkende rust, ruimte en natuur beschikt de gemeente over een aantal prachtige trouwlocaties, een gevarieerde groep trouwambtenaren én gunstige trouwvoorwaarden. Bekijk bijvoorbeeld onze trouwtarieven.

Melding doen bij de gemeente

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moeten beide partners hiervan melding doen bij de gemeente waar het huwelijk/partnerschap zal worden geregistreerd. Dat kan vanaf één jaar tot uiterlijk twee weken voor uw huwelijksdatum/datum partnerschap.

Getuigen

Een huwelijk is openbaar. Om die openbaarheid te garanderen moeten er getuigen aanwezig zijn tijdens de ceremonie. Deze getuigen hebben een officiële rol, want zij zetten een handtekening onder de huwelijksakte/akte van partnerschapsregistratie. Per paar zijn er minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig. Daarnaast kunt u natuurlijk ook andere genodigden meenemen. Het aantal gasten dient u af te stemmen met de huwelijkslocatie. In de trouwzaal in het gemeentehuis is vanwege Corona nu maximaal plaats voor 26 gasten (met in achtneming van de 1,5 meter afstand). Bij een gratis ceremonie mag u maximaal vier personen meenemen (bijvoorbeeld twee getuigen en twee kinderen, twee getuigen en een fotograaf of vier getuigen). Vanwege Corona is het voorlopig niet mogelijk om gebruik te maken van getuigen van de gemeente.

Trouwambtenaren

De gemeente heeft een aantal trouwambtenaren benoemd die uw huwelijk kunnen sluiten. U kunt zelf kiezen voor een trouwambtenaar die bij u past, maar ook eenmalig een familielid of bekende laten beëdigen om het huwelijk te voltrekken.

Trouwlocaties

In Borger-Odoorn zijn veel verschillende trouwlocaties mogelijk. Een plek waar veel huwelijken voltrokken worden is het gemeentehuis in Exloo. Hier kunt u, ook op zon- en feestdagen, gebruikmaken van de trouwzaal (de raadzaal) of een andere, kleinere zaal. Op maandagochtend om 9.00 en 9.30 uur is trouwen in het gemeentehuis gratis. Daarnaast beschouwt de gemeente een aantal plekken als vaste trouwlocaties. Kiest u voor zo’n locatie, dan maakt u de praktische afspraken rechtstreeks met de locatiehouder. Ten slotte kunt u zelf een trouwlocatie kiezen op een willekeurige plek in de gemeente. Hiervoor moet de locatie wel aan een aantal voorwaarden voldoen.  

Trouwen in het buitenland

Bent u in het buitenland getrouwd? Dan kunt u uw buitenlands huwelijk in Nederland registreren. Gaat u als Nederlander in het buitenland trouwen? Dan kan dat land om toestemming van uw gemeente vragen. Wij kunnen in dat geval een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring voor u maken.