Ga naar de inhoud

Trouwen

Wie wil trouwen, treft in Borger-Odoorn een breed scala aan mogelijkheden. Naast de kenmerkende rust, ruimte en natuur beschikt de gemeente over een aantal prachtige trouwlocaties, een gevarieerde groep trouwambtenaren en gunstige trouwvoorwaarden. Bekijk hier onze trouwtarieven.

Melding doen bij de gemeente

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moeten beide partners hiervan melding doen bij de gemeente waar het huwelijk/partnerschap zal worden geregistreerd. Deze melding dient één jaar tot uiterlijk twee weken voor uw huwelijksdatum/datum partnerschap te worden gedaan. Let op: als u documenten uit het buitenland aan moet leveren, is de periode van twee weken mogelijk te kort.

Een huwelijk is openbaar. Om die openbaarheid te garanderen moeten er getuigen aanwezig zijn tijdens de ceremonie. Deze getuigen hebben een officiële rol; zij zetten een handtekening onder de huwelijksakte/akte van partnerschapsregistratie. U heeft  minimaal twee getuigen nodig en u mag maximaal vier getuigen hebben. Daarnaast kunt u natuurlijk genodigden meenemen. Het aantal gasten dient u af te stemmen met de huwelijkslocatie. Bij een gratis ceremonie geldt dat u maximaal vier personen mee mag nemen, waarvan tenminste 2 (meerderjarige) getuigen. 

Trouwambtenaren

De gemeente heeft een aantal trouwambtenaren benoemd die uw huwelijk kunnen sluiten. U kunt zelf kiezen voor een trouwambtenaar die bij u past, maar ook eenmalig een familielid of bekende laten beëdigen om het huwelijk te voltrekken.

Trouwlocaties

In Borger-Odoorn heeft u keuze uit verschillende trouwlocaties. Een plek waar veel huwelijken voltrokken worden is het gemeentehuis in Exloo. Hier kunt u, ook op zon- en feestdagen, gebruikmaken van de trouwzaal (de raadzaal) of een andere, kleinere zaal. Op maandagochtend om 9.00 en 9.30 uur is trouwen in het gemeentehuis gratis.

Daarnaast beschouwt de gemeente een aantal plekken als vaste trouwlocaties. Kiest u voor zo’n locatie, dan maakt u de praktische afspraken rechtstreeks met de locatiehouder. Voorlopig is het niet mogelijk om zelf een trouwlocatie te kiezen.

Trouwen in het buitenland

Bent u in het buitenland getrouwd? Dan kunt u uw buitenlands huwelijk in Nederland registreren. Gaat u als Nederlander in het buitenland trouwen? Dan kan dat land om toestemming van uw gemeente vragen. Wij kunnen in dat geval een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring voor u maken.