Ga naar de inhoud

Trouwen

Wie wil gaan trouwen, vindt in Borger-Odoorn een breed scala aan mogelijkheden. Naast de kenmerkende rust, ruimte en natuur beschikt de gemeente over een aantal prachtige trouwlocaties, een gevarieerde groep trouwambtenaren én gunstige trouwvoorwaarden. Bekijk bijvoorbeeld onze trouwtarieven.

Melding doen bij de gemeente

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moeten beide partners hiervan melding doen bij de gemeente waar het huwelijk/partnerschap zal worden geregistreerd. Dat kan vanaf één jaar tot uiterlijk twee weken voor uw huwelijksdatum/datum partnerschap.

Trouwambtenaren

De gemeente heeft een aantal trouwambtenaren benoemd die uw huwelijk kunnen sluiten. U kunt zelf kiezen voor een trouwambtenaar die bij u past, maar ook eenmalig een familielid of bekende laten beëdigen om het huwelijk te voltrekken.

Trouwlocaties

In Borger-Odoorn zijn veel verschillende trouwlocaties mogelijk. Een plek waar veel huwelijken voltrokken worden is het gemeentehuis in Exloo. Hier kunt u, ook op zon- en feestdagen, gebruikmaken van de trouwzaal (de raadzaal) of een andere, kleinere zaal. Op maandagochtend om 9.00 en 9.30 uur is trouwen in het gemeentehuis gratis. Daarnaast beschouwt de gemeente een aantal plekken als vaste trouwlocaties. Kiest u voor zo’n locatie, dan maakt u de praktische afspraken rechtstreeks met de locatiehouder. Ten slotte kunt u zelf een trouwlocatie kiezen op een willekeurige plek in de gemeente. Hiervoor moet de locatie wel aan een aantal voorwaarden voldoen.  

Trouwen in het buitenland

Bent u in het buitenland getrouwd? Dan kunt u uw buitenlands huwelijk in Nederland registreren. Gaat u als Nederlander in het buitenland trouwen? Dan kan dat land om toestemming van uw gemeente vragen. Wij kunnen in dat geval een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring voor u maken.