Energiecoach

Hulp bij energiebesparing en lagere rekeningen

Energiecoach

Onze  energiecoaches helpen inwoners met energiebesparing in de woning. De energiecoach geeft voorlichting en informatie over uw  energierekening en maakt een energiescan van uw huis. Zo wordt precies duidelijk waar eventuele warmte-lekken in het huis zitten. Ook wordt duidelijk wat de kwaliteit is van de constructies (isolatie) en installaties in uw woning en dus ook waar maatregelen het beste resultaat opleveren.

 

Contact met een energiecoach

Iedere inwoner van onze gemeente kan gratis een energiecoach inschakelen. Interesse? Stuur een mail naar energiecoaches@borger-odoorn.nl.

Zet in uw mail de volgende gegevens:

  • uw naam
  • straat, huisnummer en woonplaats
  • telefoonnummer
  • of u een koop- of huurwoning heeft
  • uw vraag en/of opmerking

Uw gegevens worden gedeeld met de energiecoach.

Voor meer informatie kunt u ook binnenlopen in de Buurtkamer in MFA Noorderbreedte in Nieuw-Buinen (Noorderdiep 141c). Dat kan in de even weken, op donderdag van 9.00 tot 12.00 uur

Energiecoach aan het woord

“Veel bewoners hebben de middelen en willen een stap maken, maar weten vaak niet waar te beginnen. Ze verzanden in de hoeveelheid informatie op internet. Daarbij gaat de ontwikkeling van de techniek snel. Ik help ze met een stappenplan en kijk waar ze winst kunnen behalen. En belangrijk: ik ben onafhankelijk en belangeloos. Het helpt dat ik het in het Drents doe én aan de keukentafel – laagdrempelig dus.”

Geert Deekens is gepensioneerd, maar in zijn werk bij een olie- en gasbedrijf was hij nauw betrokken bij projecten om gebouwen te verduurzamen. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor zijn taak als energiecoach. “Ik krijg veel technische en bouwkundige vragen van de inwoners van Borger-Odoorn. Het is fijn dat ik daar met mijn achtergrond goed mee om kan gaan.” Als Deekens langskomt bij mensen, kijkt hij eerst hoe er energie bespaard kan worden. De laatste energierekening is dan het ijkpunt. “We kijken wat het verbruik is, afgezet tegen vergelijkbare woningen. Dan kijken we waar het verschil zit. Zo was ik laatst bij een wat ouder huis waar al wat energiebesparende maatregelen waren uitgevoerd. Toch bleek de rekening hoog. We zijn in alle gegevens gaan spitten en wat bleek: de jacuzzi stond altijd aan en die gebruikt enorm veel stroom. Die hebben we vervolgens losgekoppeld van het stroomnet en voorzien van een eigen zonnepaneel.”

 

Warmtescans

Geert voert ook geregeld warmtescans uit. Met een speciale camera neemt hij  warmtefoto’s van de gevels van woningen en dat laat duidelijk zien waar precies de warmtelekken in de woning zitten. "Daardoor kunnen we gericht die plekken met isolatiemaatregelen aanpakken. Dat is enorm effectief.”

Het Fixteam

Benieuwd naar wat het Fixteam doet?  Alles over hulp bij het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen.