Energiecoach

Onze energiecoaches helpen inwoners met energiebesparing in de woning. Het zijn opgeleide vrijwilligers met veel kennis en ervaring in het verduurzamen van de woning. Ze kijken samen met inwoners naar energiebesparende oplossingen, geven informatie over uw energierekening en maken een energiescan van uw huis. Zo wordt duidelijk waar eventuele besparingen mogelijk zijn. De hulp van een energiecoach is gratis.

Contact met een energiecoach

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn voor uw (huur) woning om energie te besparen? Meldt u zich dan aan voor een vrijblijvend gesprek met een energiecoach door een e-mail te sturen naar energiecoaches@borger-odoorn.nl . Een van de coaches neemt contact met u op voor een afspraak.

Zet in uw mail de volgende gegevens:
•    uw naam
•    straat, huisnummer, postcode en woonplaats
•    telefoonnummer
•    of u een koop- of huurwoning heeft
•    uw vraag en/of opmerking

U kunt met DigiD ook online een afspraakexterne-link-icoon met een energiecoach aanvragen. Maak hier zonder DigiD online een afspraakexterne-link-icoon

Voor meer informatie kunt u ook binnenlopen in de Buurtkamer in MFA Noorderbreedte in Nieuw-Buinen (Noorderdiep 141c). Dat kan in de even weken, op donderdag van 9.00 tot 12.00 uur

Energiecoach aan het woord

Geert Deekens is gepensioneerd, maar in zijn werk bij een olie- en gasbedrijf was hij nauw betrokken bij projecten om gebouwen te verduurzamen. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor zijn taak als energiecoach:

“Veel inwoners hebben de middelen en willen een stap maken, maar weten vaak niet waar te beginnen. Ze komen niet verder door de hoeveelheid informatie op internet. Daarbij gaat de ontwikkeling van de techniek snel. Ik help ze met een stappenplan en kijk waar ze winst kunnen behalen. En belangrijk: ik ben onafhankelijk en belangeloos. Het helpt dat ik het in het Drents doe én aan de keukentafel, laagdrempelig dus. Ik krijg veel technische en bouwkundige vragen van inwoners. Het is fijn dat ik daar met mijn achtergrond goed mee om kan gaan.” 

Als Deekens langskomt bij mensen, kijkt hij eerst hoe er energie bespaard kan worden. De laatste energierekening is het ijkpunt. 

“We kijken wat het verbruik is, afgezet tegen vergelijkbare woningen. Dan kijken we waar het verschil zit. Zo was ik laatst bij een wat ouder huis waar al wat energiebesparende maatregelen waren uitgevoerd. Toch bleek de rekening hoog. We zijn in alle gegevens gaan spitten en wat bleek: de jacuzzi stond altijd aan en die gebruikt enorm veel stroom. Die hebben we vervolgens losgekoppeld van het stroomnet en voorzien van een eigen zonnepaneel.”

Warmtescans

Naast het afnemen van een energiescan is het ook mogelijk een warmtescans te laten uitvoeren. Met een speciale camera neemt de energiecoach een serie infrarood opnamen van de binnenkant en buitenkant van uw woning. Deze opnamen laten zien waar in huis de warmte verloren gaat. Wilt u een gratis warmtescan laten uitvoeren? Neem hiervoor contact op met een energiecoach. U kunt zich online aanmelden. Er is een wachtlijst voor het afnemen van een warmtescan, omdat deze scans alleen bij de juiste koude weersomstandigheden kunnen worden uitgevoerd.