Toeristenbelasting

Biedt u plek aan toeristen om te overnachten? Dan betaalt u toeristenbelasting aan de gemeente.

Beschrijving

Iedereen die tegen een vergoeding verblijf met overnachting aanbiedt, moet toeristenbelasting betalen. Dit geldt onder andere voor hotel- en pensionhouders, exploitanten van kampeerterreinen en bungalowparken. U berekent dit bedrag door aan de klant in de kosten voor de overnachting. U moet hiervoor het aantal gasten en overnachtingen registreren.

Gaat u zelf kamperen of overnacht u in een hotel? Dan vindt u het bedrag van de toeristenbelasting terug op de rekening.

Aanvragen

Aangifte

U ontvangt van de gemeente in de maand januari het aangifteformulier.

Registratie meesturen bij aangifte

Bij uw aangifte moet u een registratie meesturen. Dit kan door het bijhouden van een eigen lijst. Een goedgekeurde accountantsverklaring door een registeraccountant kan ook. Deze moet zijn opgesteld door een registeraccountant.

Vergunning

Voor het starten heeft u een omgevingsvergunning nodig. De mensen van het team Vergunningen informeren u daar graag over. Zij zijn te bereiken via tel. 14 0591 of via gemeente@borger-odoorn.nl. Wanneer u (nog) geen toestemming heeft dan kan dit mogelijk gevolgen hebben voor onder andere uw aansprakelijkheid, brand- en opstalverzekering.

Voorwaarden

De voorwaarden zijn onder andere:

  • Uw gasten betalen voor de overnachting of u ontvangt een vergoeding in welke vorm dan ook.
  • De gast staat niet in de basisregistratie personen (BRP) van deze gemeente ingeschreven. 
  • U vermeldt de toeristenbelasting apart op de factuur aan uw gast.

Kosten

Tarieven per persoon per overnachting:

  • Normaal tarief € 1,75
  • Kampeerterrein € 1,30
  • Groepsaccommodatie € 0,60

De eigenaar/exploitant van de accommodatie betaalt de belasting vervolgens aan de gemeente. U betaalt per jaar, in 2 termijnen.

(belastingjaar 2024)

Bezwaar

Bent u het niet eens met uw aanslag toeristenbelasting? Dan kunt u bezwaar maken. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met ons besluit op het bezwaar? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Wet en regelgeving

Meer informatie