Toeristenbelasting

Biedt u plek aan toeristen om te overnachten? Dan betaalt u toeristenbelasting aan de gemeente.

Beschrijving

Heeft u een plek waar toeristen kunnen overnachten, zoals een camping of hotel? Dan moet u toeristenbelasting betalen. U moet hiervoor het aantal gasten en overnachtingen in een lijst bijhouden. U mag de toeristenbelasting aan de gast doorberekenen. U vermeldt de toeristenbelasting apart op de rekening aan uw gast.

Toeristenbelasting moet u ook betalen als u een slaapplaats biedt aan tijdelijke werknemers, of aan internationale studenten die tijdelijk in Nederland studeren.

Aanvragen

Aangifte

U ontvangt van de gemeente in de maand januari het aangifteformulier.

Registratie meesturen bij aangifte

Bij uw aangifte moet u een registratie meesturen. Dit kan door het bijhouden van een eigen lijst. Een goedgekeurde accountantsverklaring door een registeraccountant kan ook. Deze moet zijn opgesteld door een registeraccountant.

Vergunning

Voor het starten heeft u een omgevingsvergunning nodig. De mensen van het team Vergunningen informeren u daar graag over. Zij zijn te bereiken via tel. 14 0591 of via gemeente@borger-odoorn.nl. Wanneer u (nog) geen toestemming heeft dan kan dit mogelijk gevolgen hebben voor onder andere uw aansprakelijkheid, brand- en opstalverzekering.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het betalen van toeristenbelasting zijn onder andere:

  • De gasten betalen voor de overnachting.
  • De gasten staan niet in de Basisregistratie Personen (BRP) van deze gemeente ingeschreven.

Kosten

Tarieven per persoon per overnachting:

  • Normaal tarief € 1,75
  • Kampeerterrein € 1,30
  • Groepsaccommodatie € 0,60

De eigenaar/exploitant van de accommodatie betaalt de belasting vervolgens aan de gemeente. U betaalt per jaar, in 2 termijnen.

(belastingjaar 2024)

Bezwaar

Bent u het niet eens met uw aanslag toeristenbelasting? Dan kunt u bezwaarexterne-link-icoon maken. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met ons besluit op het bezwaar? Teken dan beroepexterne-link-icoon aan bij de rechtbank.

Wet en regelgeving

Meer informatie