Tweede paspoort

Reist u vaak naar het buitenland? Dan kunt u een zakenpaspoort of tweede Nederlands paspoort aanvragen. Vraag het reisdocument persoonlijk aan bij de gemeente waarin u woont. Na 5 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Beschrijving

Gaat u vaak naar het buitenland? Soms heeft u dan een zakenpaspoort of tweede paspoort nodig. Bijvoorbeeld als u vaak landen bezoekt die een conflict met elkaar hebben. Of als uw paspoort bij vaak bij de ambassade ligt voor een visumaanvraag en u wilt een andere reis maken. Een zakenpaspoort heeft 66 pagina's in plaats van 34. Zo heeft u meer ruimte voor visums en stempels.

Aanvragen

Zo vraagt u een zakenpaspoort of tweede paspoort aan:

Voor een tweede paspoort neemt u ook 1 van de volgende brieven mee:

 • Een brief waarin u uitlegt dat u naar landen moet reizen die een conflict met elkaar hebben. Voeg bewijsstukken toe aan de brief, zoals boekingsbevestigingen van uw vliegreizen.
 • Een brief waarin u uitlegt dat u vaak reist terwijl uw paspoort bij een ambassade ligt voor een visumaanvraag. Voeg bewijsstukken toe, zoals boekingsbevestigingen van uw vliegreizen. Voeg ook een bewijs toe van de ambassade waarin staat dat uw paspoort daar ligt voor een visumaanvraag.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Voorwaarden

De voorwaarden voor een zakenpaspoort zijn:

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit.

De voorwaarden voor een tweede Nederlands paspoort zijn:

 • Uw eerste Nederlandse paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • U reist:
  • naar landen die een conflict met elkaar hebbenexterne-link-icoon
  • naar een land terwijl u al stempels in uw paspoort heeft staan van een conflicterend land
  • vaak terwijl uw paspoort bij een ambassade ligt voor de aanvraag van een visum
  • naar een land waar u niet met de Nederlandse identiteitskaart naartoe kunt. Reist u naar landen waarvoor een Nederlandse identiteitskaart voldoende is? Vraag dan een identiteitskaart aan naast uw paspoort.
 • U vraagt een tweede paspoort niet aan voor een eenmalig bezoek. In dat geval kunt u bij de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort aanvragen.

Woont u buiten Nederland? Dan vraagt u het tweede paspoort aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Of bij een grensgemeente waar dat kan.

Hoe lang gaat het duren?

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen bij ons ophalen.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Marechaussee.nlexterne-link-icoon.

Kosten

De kosten voor een zakenpaspoort of tweede paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 63,42 (tarief 2024)
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,87 (tarief 2024)

Wilt u met spoed een paspoort aanvragen? Dan betaalt u € 57,01 (tarief 2024) extra.

Wet en regelgeving

Meer informatie