Paspoort

Vraag een paspoort aan bij de gemeente waarin u woont. Wilt u een paspoort aanvragen in de gemeente Borger-Odoorn? Maak dan online een afspraak voor het aanvragen van het reisdocument. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 5 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Let op

Het duurt op dit moment wat langer voordat u bij ons terecht kunt voor een afspraak. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid aanvragen voor reisdocumenten en rijbewijzen. We begrijpen dat het vervelend is dat u langer moet wachten. Wij vragen hiervoor uw begrip. Voor spoed kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.externe-link-icoon

Beschrijving

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.

Reizen

Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Vanaf welke leeftijd?

Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.

Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.

Reist u alleen met uw kind naar het buitenland? Bijvoorbeeld omdat u alleen het ouderlijk gezag heeft, of omdat de andere ouder niet meereist? Dan heeft u daarvoor een extra document nodigexterne-link-icoon.

Inloggen

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Geldigheid

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Aanvragen

U moet het volgende meenemen bij een aanvraag:

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
 • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt, niet ouder dan 6 maanden. De eisen aan een pasfoto zijn te lezen op de website van de Rijksoverheid.externe-link-icoon
 • Uw pinpas of contant geld. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag.

Voor kinderen onder de 18 jaar:

 • Moet een ouder of voogd mee naar de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren.
 • Moet degene die het gezag heeft schriftelijke toestemming gevenexterne-link-icoon (dit zijn meestal de ouders). Hiervoor wordt een formulier ingevuld en ondertekend. Neem ook de geldige identiteitsbewijzen van de gezaghouder(s) mee.

Vingerafdrukken

Bij uw aanvraag maken wij een scan van uw vingerafdrukken. Als de douane uw paspoort wil controleren kunnen ze uw foto of uw vingerafdrukken gebruiken. Zo voorkomen we identiteitsfraude. Het afnemen van vingerafdrukken gebeurt met een elektronische vingerafdruklezer. De vingerafdrukken worden opgeslagen op de chip van uw paspoort.externe-link-icoon Totdat u uw paspoort in ontvangst neemt, blijven uw vingerafdrukken bewaard in de reisdocumentenadministratie. Na de uitreiking verdwijnen ze uit de administratie. De vingerafdrukken staan dan alleen nog in de chip in uw paspoort dat u zelf in uw bezit heeft.

Identiteitsfraude?

Is uw reisdocument vermist? Dan kunt u de vermissing van uw reisdocument digitaal bij ons meldenexterne-link-icoon

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van identiteitsfraude? 

 • Ga naar de politie om aangifte te doen van identiteitsfraude.
 • Laat de politie een proces-verbaal opmaken.
 • Ga naar de gemeente om een nieuw identiteitskaart aan te vragen vanwege verlies of diefstal. Neem het proces-verbaal mee.
 • De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitskaart in het Basisregister Reisdocumenten.

Bekijk de video van de Rijksoverheidexterne-link-icoon over identiteitsfraude met uitleg en tips om identiteitsfraude te voorkomen.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de nationaliteit van een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw land.

Hoe lang gaat het duren?

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart bij ons ophalen.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Vraag onsexterne-link-icoon naar de mogelijkheden.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Marechaussee.nlexterne-link-icoon.

Kosten

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 63,42 (tarief 2024)
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,87 (tarief 2024)

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,92 (tarief 2024)
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80 (tarief 2024)

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,09 (tarief 2024) extra.

Wet en regelgeving

Formulieren

Meer informatie