Cremeren en asbestemming

In onze gemeente is geen crematorium. De dichtstbijzijnde crematoria bevinden zich in Stadskanaal, Assen en Emmen. Op enkele begraafplaatsen in onze gemeente is wel ruimte voor het plaatsen van urnen in een urnengraf of nis. Het is ook mogelijk om as uit te strooien.

Particulier urnengraf

Een particulier urnengraf is een klein graf (50x75 cm) dat wordt uitgegeven voor een periode van 10 of 20 jaar. Tegen betaling kan de periode steeds met 10 of 20 jaar worden verlengd. In dit graf (met of zonder kelder) kunnen drie asbussen worden geplaatst. Op een particulier urnengraf kunt u een zelfgekozen gedenkteken plaatsen. Dit gedenkteken moet passen binnen de regels voor begraven en asbezorging. Er is ruimte voor particuliere urnengraven op de begraafplaatsen van Odoorn, Valthermond-West, 2e Exloërmond en Valthe.

Urnennis

Een urnennis is een ruimte om maximaal drie asbussen in te plaatsen. Dat kan op meerdere manieren:

  • in een urnenmuur
  • in één van de zijden van een betonelement
  • in een door de gemeente geplaatst urnengraf

De asbussen kunnen voor 10 of 20 jaar worden geplaatst. Tegen betaling kan de periode steeds met 10 of 20 jaar worden verlengd. Op de aanwezige herdenkingsplaten kunt u een persoonlijke tekst laten zetten. Op begraafplaats Odoorn zijn nissen beschikbaar in een urnenmuur en in urnen-graven. In Borger en Nieuw-Buinen 32 zijn urnennissen beschikbaar in betonelementen.

Strooiveld

Op de begraafplaatsen in Odoorn, Valtermond-West, Valthermond-Oost en 2e Exloërmond liggen strooiveldjes. U kunt daar as verstrooien. Op deze strooiveldjes mag u geen gedenkteken, bloembakjes of beplanting aanbrengen.

Urnuitgifte

Urnuitgifte is pas mogelijk als de asbus vrijkomt uit het crematorium. De uitgifte vindt plaats op rij. Een specifieke plek reserveren is niet mogelijk. wilt u een urn plaatsen? Neem dan contact op met de begrafenisondernemer of met ons.

Asverstrooiing

U kunt de as van een overledene uitstrooien. Dit mag niet overal. Zo is het verboden om op verharde wegen en op gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria as te verstrooien.

In speciale gevallen, kunt u hier een ontheffing voor krijgen. Met een ontheffing heeft u toestemming om iets te doen dat eigenlijk verboden is. Een ontheffing heeft u ook nodig als u as wilt verstrooien op een strooiveld van een begraafplaats. U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente.

Als u as wilt verstrooien op particulier terrein, heeft u toestemming nodig van de eigenaar van dit terrein. Wij zijn hierin dan geen partij.