Rioolheffing

Heeft u een eigen woning of een bedrijf? Dan betaalt u rioolheffing. U ontvangt van ons een aanslag.

Beschrijving

Rioolheffing is een gemeentelijke belasting die u betaalt voor het gebruik van het riool. Wij onderhouden het riool en vervangen delen hiervan als dat nodig is.

Wij stellen de rioolheffing op 1 januari vast. Voor het opleggen van een aanslag rioolheffing is de situatie op 1 januari bepalend. U betaalt alleen rioolheffing voor objecten waarvan u op 1 januari als eigenaar geregistreerd staat. De rioolheffing is dus voor eigenaren van woningen en bedrijven.

Verkoopt u uw woning?

Als u uw woning in de loop van het jaar verkoopt, worden de bedragen die nog betaald moeten worden verrekend tussen de oude en nieuwe eigenaar. Deze verrekening gebeurt via de notaris bij het overdragen van de verkoopakte. Op de eindafrekening van de notaris kunt u dit controleren. De gemeente staat hier buiten. Voor de gemeente geldt alleen de situatie per 1 januari.

Aanslag rioolheffing bekijken

Voor de rioolheffing krijgt u een aanslag van ons. Bent u de aanslag kwijt of heeft u een kopie nodig? Dan kunt u uw aanslag digitaal bekijken via het WOZ-loket voor inwonersexterne-link-icoon, WOZ-loket voor bedrijvenexterne-link-icoon en via Mijn Overheidexterne-link-icoon. U kunt inloggen met uw DigiD.

Let op: u kunt alleen inloggen als de aanslag op uw eigen naam staat.

Kosten

De hoogte van de rioolheffing voor het belastingjaar 2024 is:

  • Vastrechtgedeelte € 124,67
  • Variabel gedeelte: 0,0411% van de WOZ-waarde

Betaalt u met automatisch incasso? U betaalt dan per jaar, in 8 termijnen.

Betaalt u via handmatige overboeking? Dan betaalt u per jaar, in 4 termijnen.

Bezwaar

Bent u het niet eens met de hoogte van de rioolheffing? Dan kunt u bezwaarexterne-link-icoon maken. Doe dit binnen 6 weken.  Bent u het daarna niet eens met het besluit op het bezwaar? Teken dan beroepexterne-link-icoon aan bij de rechtbank. In de brief in de aanslag leest u hoe u dit doet.

Wet en regelgeving