Vluchtelingen Oekraïne

Op 24 februari 2022 begon de oorlog in Oekraïne en sloegen veel Oekraïners op de vlucht. Zij reisden naar buurlanden en naar andere landen verder weg, waaronder Nederland. Ook in onze gemeente meldden Oekraïense vluchtelingen zich.

Gemeentelijke opvanglocaties

Inmiddels zijn er in onze gemeente meerdere opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in gebruik.In de Week in Week uitexterne-link-icoon kunt u in de gemeenteberichten meer lezen over de opvang van vluchtelingen en de opvanglocaties in de gemeente. Daarnaast verblijven er nog Oekraïners in diverse woningen in onze gemeente.  Er zijn ongeveer 230 opvangplekken voor Oekraïners beschikbaar.

Oekraïners die in Nederland verblijven, mogen werken. Zij krijgen hulp bij het vinden van een baan. Veel van hen hebben inmiddels een betaalde baan. 

Particuliere opvang

Ook particulieren hebben hun woning opengesteld om Oekraïners bij hen thuis een veilige plek te bieden. 

Hulp en informatie

Wilt u hulp aanbieden? Dan kunt u terecht bij verschillende organisaties. 

Ook vindt u veel informatie op de volgende websites:

Telefonische hulplijn

Nederlandse hulpvragers en hulpaanbieders kunnen bellen met de hulplijn 070 44 55 888. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur. 

Veelgestelde vragen

De veiligheidsregio Drenthe organiseert in eerste instantie opvang voor 1000 Oekraïense vluchtelingen en kort daarna nog eens voor 2000 vluchtelingen. De veiligheidsregio coördineert deze opvang samen met de gemeenten in Drenthe. Om op een veilige manier gebruik te kunnen maken van particuliere opvang (zoals bij Drenten thuis) bundelen het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils hun krachten.

U kunt zich aanmelden bij Takecarebnbexterne-link-icoon. Zij doen een screening en proberen een match te maken met wat er op dat moment nodig is. Bedenk vooraf goed of dit iets is wat u langere tijd kunt doen en bereidt u voor op wat u kunt verwachten. Lees daarvoor de tips op de website van Takecarebnbexterne-link-icoon. Voor het organiseren van praktische zaken zoals verzekeringen, onderwijs kunt u terecht bij de gemeente. 

Op de website van Vluchtelingenwerkexterne-link-icoon vindt u relevante informatie voor vluchtelingen. Deze informatie staat zowel in de Nederlandse, Engelse als Oekraïense taal op de website. Het is belangrijk dat de vluchtelingen geregistreerd staan bij de gemeente, zodat zij de juiste zorg en ondersteuning kunnen krijgen. Maar ook zodat u weet waar u wel of niet aanspraak op kunt maken. Zorg er daarom voor dat u opvanginitiatieven altijd in afstemming met de gemeente doet.

De gemeente registreert de vluchtelingen in het BRP (Basis Registratie Personen). Daardoor kunnen zij aanspraak maken op werk, zorg en eventueel onderwijs. Ook is er een leefgeldregeling.

Woont u in de gemeente Borger-Odoorn en vangt u thuis Oekraïense vluchtelingen op die nog niet officieel in het BRP zijn geregistreerd? Dan vragen wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen met de gemeente om een afspraak te maken voor de registratie. U bent daarna, op het tijdstip van de afspraak, samen met de vluchteling(en) welkom op het gemeentehuis voor de intake in het BRP.

Het Ministerie van VWS heeft samen met de Zorgverzekeringslijn informatie opgesteld over zorg voor Oekraïners in Nederland. Deze informatie is zowel in het Nederlands, Engels als Oekraïens te vinden op de website van Zorgverzekeringslijnexterne-link-icoon.

Heeft u een vraag over de vergoeding van zorg of de zorgverzekering en kunt u de informatie niet op deze website vinden? Dan kunt u gratis bellen met de Zorgverzekeringslijn of vanuit het buitenland.

Voor hulpacties in onze gemeente verwijzen we u naar de gemeenteberichten in de Week in Week uit en sociale media. Daar vindt u vaak ook informatie over het inleveren van hulpgoederen.

U kunt contact zoeken met Stichting Vluchtelingenwerk. Zij zetten zich in om vluchtelingen op te vangen en te helpen hun weg te vinden in Nederland. U kunt zich op de websiteexterne-link-icoon aanmelden als vrijwilliger.

Geld doneren kan via Giro 555externe-link-icoon. U kunt met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp.

Vluchtelingen vinden heel veel informatie op de website van Refugee Helpexterne-link-icoon in Oekraïens/Russisch/Engels/Nederlands. Zij kunnen ook in hun eigen taal een WhatsApp bericht sturen naar het Rode Kruis: zij krijgen dan in dezelfde taal antwoord.