Ga naar de inhoud

Paspoort en identiteitskaart

Iedereen vanaf 14 jaar moet een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Dit kan een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart (NIK) zijn. Voor reizen naar het buitenland moet iedereen zich kunnen legitimeren. Afhankelijk van de bestemming kan dat met een paspoort of identiteitskaart, eventueel aangevuld met een visum. 

> Een paspoort of identiteitskaart aanvragen

> Paspoort of identiteitskaart verloren

Is uw paspoort of identiteitskaart gestolen of bent u deze kwijt? Dan is het belangrijk om een verklaring van vermissing af te leggen bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht.

Vermoeden van fraude?

Neem zo spoedig mogelijk contact op met de gemeente om uw reisdocument in te leveren. Maak hiervoor een afspraak. Lukt dit niet op korte termijn? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 0591.

Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort

Als erkende vluchteling hebt u meestal geen eigen paspoort meer. U kunt ook geen paspoort meer aanvragen in het land waar u uit gevlucht bent. Om toch naar het buitenland te kunnen reizen kunt u van de Nederlandse staat een vluchtelingenpaspoort krijgen. Een vreemdelingenpaspoort is een paspoort voor inwoners van Nederland die niet de Nederlandse Nationaliteit bezitten. Dit kunt u aanvragen wanneer u als niet-Nederlander naar het buitenland wilt en van het land waar u vandaan komt geen paspoort krijgt.

> Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aanvragen