Ga naar de inhoud

Afvalinzameling

Huishoudens in Borger-Odoorn hebben in principe drie afvalcontainers, die om de drie weken geleegd worden:

  • een groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft)
  • een container met oranje deksel voor pmd-afval. Hieronder vallen huishoudelijk plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel).
  • een grijze container voor restafval

Over de inzameling van onder meer papier, glas, textiel en klein chemisch afval leest u meer in de AfvalWijzer. Voor luiers en incontinentiemateriaal staan aparte containers op een aantal locaties. Afval dat niet in uw container past kunt u inleveren bij het afvalbrengpunt

Pmd-zakken

Woont u in hoogbouw en hebt u geen pmd-container? Dan kunt u op de website van Area gratis pmd-zakken bestellen. Pmd-zakken kunt u ook ophalen bij het gemeentehuis in Exloo, het afvalbrengpunt in 2e Exloërmond en bijvoorbeeld de sociale teams.

AfvalWijzer 

Op de website en app AfvalWijzer vindt u welk afval in welke container hoort en wanneer dit op uw adres ingezameld wordt. U kunt via e-mail een herinnering ontvangen voor de ophaaldag en bijvoorbeeld een kapotte container melden. De app (van AddComm Direct B.V.) is beschikbaar in de App Store, de Google Play Store en de Windows Store.

Inzicht in uw eigen afval

Om toegang te krijgen tot uw persoonlijke afvalgegevens vraagt u in de AfvalWijzer onder de knop ‘Mijn afval’ eenmalig een toegangscode aan. Die krijgt u binnen een week per post thuisgestuurd. Nadat u de code in de AfvalWijzer hebt ingevoerd kunt u tot 1 januari 2021 terugzien hoeveel kilogram pmd-, gft- en restafval u op welke datum hebt aangeboden. Als uw container ’s ochtends aan de straat staat, proberen we deze informatie ’s avonds in de AfvalWijzer verwerkt te hebben. Ook kunt u per maand bekijken hoe u het doet in vergelijking met de rest van uw wijk. 

Papieren afvalkalender

De afvalkalender bevat alle informatie over afvalinzameling in de gemeente Borger-Odoorn. U kunt deze als PDF downloaden en uitprinten. Wilt u een papieren exemplaar per post ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Kosten

Als inwoner betaalt u afvalstoffenheffing voor de inzameling van afval. Dat gebeurt volgens het zogenaamde Diftar-systeem. Dat houdt in dat elk huishouden een variabel bedrag aan afvalstoffenheffing betaalt, afhankelijk van de hoeveelheid afval die u aanbiedt. Dit wordt door inzamelaar SUEZ gewogen bij het legen van de container, met behulp van een chip. U rekent dus af per kilo afval, wat niet geldt voor gft- en pmd-afval (dit kunt u gratis aanbieden). 

Veelgestelde vragen

Meer informatie over afvalinzameling en afvalscheiding vindt u bij de veelgestelde vragen.