Ga naar de inhoud

Afvalinzameling

Huishoudens in Borger-Odoorn hebben in principe drie afvalcontainers, die om de drie weken geleegd worden:

  • Een grijze container voor restafval
  • Een groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft)
  • Een container met oranje deksel voor pmd-verpakkingsafval. Hieronder vallen huishoudelijk plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel).

Voor luiers en incontinentiemateriaal staan aparte containers op een aantal locaties in de gemeente.

Grof (tuin)afval dat niet in uw container past kunt u inleveren bij ons afvalbrengpunt

Over de inzameling van andere afvalsoorten, zoals papier, glas, textiel en klein chemisch afval leest u meer in de AfvalWijzer. Hier kunt u ook zien wanneer de container op uw adres geleegd wordt, hoeveel kilo er in uw container zat en hoeveel dat kost. Hebt u liever inzamelinformatie op papier? Dan kunt u de afvalkalender als PDF downloaden en uitprinten (of een papieren exemplaar aanvragen en per post ontvangen).

Pmd-zakken 

Woont u in hoogbouw en hebt u geen pmd-container? Dan kunt u op de website van Area gratis pmd-zakken bestellen. Pmd-zakken kunt u ook ophalen bij het gemeentehuis in Exloo, het afvalbrengpunt in 2e Exloërmond en bijvoorbeeld de sociale teams.

Kosten

Als inwoner betaalt u afvalstoffenheffing voor de inzameling van afval. Dat gebeurt volgens het zogenaamde Diftar-systeem. Dat houdt in dat elk huishouden een variabel bedrag aan afvalstoffenheffing betaalt, afhankelijk van de hoeveelheid afval die u aanbiedt. Dit wordt door inzamelaar PreZero gewogen bij het legen van de container, met behulp van een chip. U rekent dus af per kilo afval, wat niet geldt voor gft- en pmd-afval (dit kunt u gratis aanbieden). 

Meer weten?

Meer informatie over afvalinzameling en afvalscheiding vindt u bij de veelgestelde vragen.

Wilt u meer weten over hoe goed gescheiden afval gebruikt kan worden om nieuwe producten van te maken. Kijk dan op www.drenthegeeftdoor.nl.