Ga naar de inhoud

Afvalinzameling

Elk huishouden in Borger-Odoorn heeft drie containers*, die elk om de drie weken geleegd worden:

  • een grijze container voor restafval
  • een groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft)
  • een container met oranje deksel voor PMD-afval (verpakkingsafval van plastic, metaal en drankkartons)
    *Op hoogbouwlocaties worden nog doorzichtige PMD-zakken gebruikt

Op www.mijnafvalwijzer.nl kunt u precies zien in welke container welk afval thuishoort. Afval dat niet in uw container past kunt u inleveren bij het afvalbrengpunt. Meer informatie en tips over afvalinzameling en afvalscheiding vindt u bij de veelgestelde vragen.

In 2017 is onderzoek uitgevoerd naar afvalscheiding in de gemeente Borger-Odoorn. U kunt het onderzoeksrapport met de resultaten van het bewonersonderzoek afvalscheiding bekijken. 

PMD-afval

Onder PMD-afval verstaan we huishoudelijk plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel). Hebt u geen PMD-container en maakt u nog gebruik van een plastic zak? Dan kunt u op de website van Area PMD-zakken aanvragen. Daarnaast kunt u ze ophalen bij het gemeentehuis in Exloo, het afvalbrengpunt in 2e Exloërmond en bijvoorbeeld de sociale teams.

Kosten

Inwoners betalen afvalstoffenheffing voor de inzameling van afval. Dat gebeurt volgens het zogenaamde Diftar-systeem. Dat houdt in dat elk huishouden een variabel bedrag aan afvalstoffenheffing betaalt, afhankelijk van de hoeveelheid afval die u aanbiedt. Dit wordt door inzamelaar SUEZ gewogen bij het legen van de container, met behulp van een chip. U rekent dus af per kilo afval, wat alleen niet geldt voor PMD-afval (dit kunt u gratis aanbieden). 

Afvalwijzer(-app)

Via www.mijnafvalwijzer.nl kunt u de digitale afvalkalender bekijken. Hierop kunt u gemakkelijk zien op welke dag welke soort afval wordt ingezameld op uw adres. Handig en actueel. U kunt ook via e-mail worden geattendeerd op de ophaaldagen. U ontvangt dan een dag voor de inzameling een herinnering dat de volgende dag het afval opgehaald wordt. U kunt ook meldingen doen over bijvoorbeeld een kapotte container, of een persoonlijke afvalkalender maken. Er is ook een app van de afvalwijzer. Ga hiervoor naar de App Store, de Google Play Store of de Windows Store, zoek op 'afvalwijzer' en kies voor de app van AddComm Direct B.V.  

Afvalkalender

De afvalkalender bevat alle informatie over afvalinzameling in de gemeente Borger-Odoorn. U kunt deze als PDF downloaden en uitprinten. Wilt u een papieren exemplaar per post ontvangen? Neem dan contact met ons op.