Ga naar de inhoud

Afvalinzameling

Let op! Het toegangssysteem van het afvalbrengpunt in 2e Exloërmond is vernieuwd. Daarvoor hebt u per post een nieuwe afvalpas ontvangen. De nieuwe pas kunt u herkennen aan het Cittaslow-logo in de rechterhoek. U kunt alleen de nieuwe pas gebruiken.

Elk huishouden in Borger-Odoorn heeft een grijze container voor restafval en een groene container voor groente-/fruit-/tuinafval (gft). Deze worden elk om de drie weken geleegd. Inwoners betalen volgens het zogenaamde Diftar-systeem. Dat houdt in dat elk huishouden een variabel bedrag aan afvalstoffenheffing betaalt, afhankelijk van de hoeveelheid afval die u aanbiedt. Dit wordt door inzamelaar SUEZ gewogen bij het legen van de container, met behulp van een chip. U rekent dus af per kilo afval. Afval dat niet in uw container past kunt u inleveren bij het afvalbrengpunt. Meer informatie en tips over afvalinzameling en afvalscheiding vindt u bij de veelgestelde vragen.

In 2017 is onderzoek uitgevoerd naar afvalscheiding in de gemeente Borger-Odoorn. U kunt het onderzoeksrapport met de resultaten van het bewonersonderzoek afvalscheiding bekijken.

PMD-afval

PMD is een a­fkorting voor plastic, metaal en drankkartons. Hieronder verstaan we huishoudelijk plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel). PMD-afval wordt in Borger-Odoorn elke drie weken apart ingezameld in de Plastic Heroes-zak. Dat is beter voor het milieu en bespaart geld. Het PMD-afval wordt namelijk gerecycled en hoeft niet verbrand te worden. Op de website van Area kunt u PMD-zakken aanvragen. Daarnaast kunt u ze ophalen bij het gemeentehuis in Exloo, het afvalbrengpunt in 2e Exloërmond en bijvoorbeeld de sociale teams.

Afvalwijzer(-app)

Via www.mijnafvalwijzer.nl kunt u de digitale afvalkalender bekijken. Hierop kunt u gemakkelijk zien op welke dag welke soort afval wordt ingezameld op uw adres. Handig en actueel. U kunt ook via e-mail worden geattendeerd op de ophaaldagen. U ontvangt dan een dag voor de inzameling een herinnering dat de volgende dag het afval opgehaald wordt. U kunt ook meldingen doen over bijvoorbeeld een kapotte container, of een persoonlijke afvalkalender maken. Er is ook een app van de afvalwijzer. Ga hiervoor naar de App Store, de Google Play Store of de Windows Store, zoek op 'afvalwijzer' en kies voor de app van AddComm Direct B.V.  

Afvalkalender

De afvalkalender bevat alle informatie over afvalinzameling in de gemeente Borger-Odoorn. U kunt deze als PDF downloaden en uitprinten. Wilt u een papieren exemplaar per post ontvangen? Neem dan contact met ons op.