Ga naar de inhoud

Afvalinzameling

Elk huishouden in Borger-Odoorn heeft drie containers, die om de drie weken geleegd worden:

  • een grijze container voor restafval
  • een groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft)
  • een container met oranje deksel voor PMD-afval (voor hoogbouwlocaties gebruiken we PMD-zakken)

Over de inzameling van onder meer papier, glas, textiel en klein chemisch afval leest u meer in de Afvalwijzer. Voor luiers en incontinentiemateriaal zijn aparte containers op een aantal locaties beschikbaar. Afval dat niet in uw container past kunt u inleveren bij het afvalbrengpunt

Afvalwijzer 

Digitaal

Op de website en app Afvalwijzer vindt u welk afval in welke container hoort en wanneer dit op uw adres ingezameld wordt. U kunt via e-mail een herinnering ontvangen voor de ophaaldag en bijvoorbeeld een kapotte container melden. De app (van AddComm Direct B.V.) is beschikbaar in de App Store, de Google Play Store en de Windows Store.

Papier

De afvalkalender bevat alle informatie over afvalinzameling in de gemeente Borger-Odoorn. U kunt deze als PDF downloaden en uitprinten. Wilt u een papieren exemplaar per post ontvangen? Neem dan contact met ons op.

PMD-afval

PMD-afval bestaat uit huishoudelijk plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel). Hebt u geen PMD-container? Dan kunt u op de website van Area PMD-zakken aanvragen. Daarnaast kunt u ze ophalen bij het gemeentehuis in Exloo, het afvalbrengpunt in 2e Exloërmond en bijvoorbeeld de sociale teams.

Kosten

Als inwoner betaalt u afvalstoffenheffing voor de inzameling van afval. Dat gebeurt volgens het zogenaamde Diftar-systeem. Dat houdt in dat elk huishouden een variabel bedrag aan afvalstoffenheffing betaalt, afhankelijk van de hoeveelheid afval die u aanbiedt. Dit wordt door inzamelaar SUEZ gewogen bij het legen van de container, met behulp van een chip. U rekent dus af per kilo afval, wat alleen niet geldt voor PMD-afval (dit kunt u gratis aanbieden). 

Veelgestelde vragen

Meer informatie over afvalinzameling en afvalscheiding vindt u bij de veelgestelde vragen.